Privat-konto

Allerede har en konto ? Log ind nu

Priser

Dage 30
Pris 1.495,-

Prisen er eksklusiv moms

Udfyld

Betalingsmetoder: Dankort, Visa, Visa Electron, MasterCard, Maestro

Har du allerede en konto ? Log ind nu

Nulstil din adgangskode nedenfor

Tilbage til login
loading

Din guide til at vælge den rigtige erhvervsuddannelse 

Hvorfor vælge en erhvervsuddannelse?

Det kræver grundige overvejelser, når du skal vælge en erhvervsuddannelse. Derfor har vi skrevet en artikel, der kan hjælpe dig på vej til at finde ud af:

  1. Hvorfor tage en erhvervsuddannelse?
  2. Finde den erhvervsuddannelse, som passer dig bedst

Hvad er en erhvervsuddannelse?

Før vi gennemgår de forskellige typer af erhvervsuddannelser, så lad os tage et kig på, hvad en erhvervsuddannelse indebærer. 

En erhvervsuddannelse er en praktisk uddannelse, der retter sig mod et erhverv. På en erhvervsuddannelse kombineres undervisning på skolen med oplæring på et lærested. Således tilegner du dig praktisk erfaring gennem uddannelsesforløbet. Du kan finde adgangskravene til en erhvervsuddannelse nederst i artiklen.

EUD uddannelse

En erhvervsuddanndelse for unge kaldes også for en EUD uddannelse.

Der findes 4 hovedområder inden for erhvervsuddannelserne:

  • Fødevarer, jordbrug og oplevelser
  • Kontor, handel og forretning
  • Omsorg, sundhed og pædagogik
  • Teknologi, byggeri og transport

Hvilken erhvervsuddannelse skal jeg vælge?

I de næste afsnit vil vi se nærmere på hvert enkelt hovedområde, så du kan få inspiration til, hvilken erhvervsuddannelse du skal vælge.

Fødevarer, jordbrug og oplevelser

Inden for dette område lærer du at producere fødevarer eller tilberede mad. Det kan fx være som landmand, gartner, bager, kok eller slagter. Du kan ligeledes arbejde med miljø og naturpleje. Desuden kan du finde erhvervsuddannelser, hvor du kan beskæftige dig med velvære og livskvalitet for mennesker, fx kost og ernæring. 

De mange uddannelsesmuligheder kan føre til forskellige jobs, bl.a. inden for fødevarefremstilling, restaurationsbranchen, landbrug og skovbrug. En række af erhvervsuddannelserne i denne kategori kan også være for dig, der drømmer om at arbejde i klinikker, frisørsaloner eller træningscentre.

Kontor, handel og forretning

Har du en interesse for økonomi, salg, administration eller kommunikation? Så er dette formentligt et område du med fordel kan undersøge nærmere.

I dette hovedområde finder du fx følgende uddannelser:

karrierevej
  • Kontoruddannelsen. Her lærer du om administration og regnskab
  • Detailhandelsuddannelsen. Denne uddannelse ruster dig til arbejdsopgaverne i en butik, fx betjene og vejlede kunder
  • Finansuddannelsen. Det kan være oplagt, hvis du gerne vil lære mere om opgaverne i en bank eller et forsikringsselskab

De ovenstående uddannelser giver dig mulighed for at studere på en videregående uddannelse. Det er også værd at nævne, at kontor- og finansuddannelsen kun kan tages med EUX (erhvervsuddannelse med gymnasialt niveau). Hvis du gerne vil lære mere om, hvad en EUX-uddannelse indebærer kan du læse denne artikel.

Omsorg, sundhed og pædagogik

Her kan du finde erhvervsuddannelser, som klæder dig på til at tage dig af andre mennesker, fx uddannelser med fokus på pædagogik eller sygepleje. Du kan fx finde følgende uddannelser:

  • Den pædagogiske assistentuddannelse. Denne uddannelse lærer dig at arbejde med børn, unge eller voksne med særlige behov
  • Social- og sundhedsuddannelser, hvor du dygtiggør dig til at hjælpe ældre mennesker i hjemmet, og syge eller handicappede borgere på et hospital
  • Tandklinikassistent. Her tilegner du dig viden om pasning af tænder og om arbejdet på en tandklinik

De føromtalte erhvervsuddannelser kan bl.a. anvendes, hvis du vil arbejde i kommuner, på hospitaler, tandklinikker eller børneinstitutioner. Størstedelen af uddannelserne giver også adgang til at læse på en videregående uddannelse.

Teknologi, byggeri og transport

I kategorien, teknologi, byggeri og transport, finder du erhvervsuddannelser, der kan lære dig forskellige typer af håndværk, teknikker og teknologier. Uddannelserne giver dig fx et indblik i, hvordan du reparerer motorer eller håndtere tekniske installationer, it-systemer og telekommunikation. 

Du kan også studere på erhvervsuddannelser, der omhandler medieproduktion, hvor du fx arbejder med lyd, tekst, grafik og billeder. De fleste af uddannelserne inden for dette hovedområde giver dig mulighed for at læse på en videregående uddannelse.

Adgangskrav til en erhvervsuddannelse

Du skal opfylde følgende adgangskrav, hvis det er mindre end et år siden du afsluttede din folkeskoleuddannelse:

  • En bestået afgangseksamen fra Folkeskolen
  • Karakterer på mindst 02 i dansk og matematik
  • Erklæret uddannelsesparat til en erhvervsuddannelse

I tilfælde af, at du afsluttede Folkeskolen for mere end et år siden gælder følgende krav, hvis du er under 25 år:

  • En bestået afgangseksamen fra Folkeskolen
  • Karakterer på mindst 02 i dansk og matematik